fbpx
Ako efektívne spravovať financie
KAŽDODENNÝ ŽIVOT
Ako efektívne spravovať financie
Mária Lettrichová

Mária Lettrichová, lektorka a konzultantka

31. október 2020

Aby sme mohli s peniazmi hospodáriť efektívne, potrebujeme poznať, odkiaľ do rodiny prichádzajú a kam odchádzajú.

Spočítať príjmy je jednoduchšie najmä preto, lebo je to príjemnejšia časť sumarizácie rodinného rozpočtu. Spočítajú sa príjmy zo zamestnania, ale aj príjmy z rôznych brigád, sociálne dávky, výnosy z prenájmu či výpomoc od rodiny. Ak podnikáte, alebo pracujete pre firmu na živnosť či ako s.r.o., potrebujete do výpočtu zahrnúť len čisté príjmy – teda po odpočítaní odvodov, daní a všetkých výdavkov súvisiacich s podnikaním.

So sumarizáciou výdavkov to môže byť zložitejšie. Nielen preto, lebo o presnej výške niektorých útrat nemáme ani len predstavu, ale aj preto, lebo ich nechceme či nevieme priznať sebe, nieto ešte partnerovi.

Spôsobov, ako zosumarizovať výdavky je niekoľko – od papiera s kalkulačkou, cez excelovský súbor, až po rôzne app-ky. Mne sa najviac osvedčil tabuľkový procesor. Zaznamenávané údaje môžete porovnávať, ľahko sčítavať, meniť a na záver vytlačiť. Moju verziu sumáru výdavkov vám ponúkam v prílohe.

Najväčším orieškom v partnerskom vzťahu je málokedy nedostatok inšpirácií a podkladov „ako“, ale skôr „prečo“ si urobiť spoločný sumár výdavkov.

Jasne definovaný zmysel správy financií je polovica úspechu

Na začiatku vzťahu majú obaja partneri svoj vlastný systém hospodárenia s peniazmi. Už počas prvých spoločne strávených chvíľ sa ich finančné princípy stretnú – akú reštauráciu si vyberajú, čo si objednajú, ako sa dohodnú na platení, koľko času strávia v obchodoch, koľko rozhovormi o peniazoch a pod.

Spojenie týchto dvoch svetov by malo „logicky“ priniesť pozitíva. Veď všetky štatistiky a výskumy hovoria o problémoch pri hospodárení jednočlenných domácností, alebo samostatne hospodáriacich rodičov. Kam sa teda vytrácajú plusy spoločného hospodárenia pre rodinu? Spojením dvoch, príp. viacerých príjmov by mala mať rodina predsa väčší rozpočet a malo by sa im hospodáriť ľahšie. Prečo to tak v skutočnosti nie vždy je?

Muž a žena hospodária odlišne

Prvým dôvodom, prečo sa partneri pri hospodárení s peniazmi nemusia zhodnúť je prirodzený – muži a ženy hospodária odlišne. Muž investuje peniaze do vecí mimo rodiny. On je ten, kto väčšinou rozhoduje o ďalšom aute, novom bývaní či voľnočasových aktivitách. Žena naopak rieši investície v rodine. Zabezpečuje nákupy bežných vecí ako potraviny, oblečenie, drogériu a výdavky súvisiace s deťmi. V každom vzťahu to môže byť inak.

Úžasné je, keď sa partneri v zabezpečovaní jednotlivých potrieb rodiny vedia dopĺňať a ťažiť zo svojich odlišných schopností a preferencií. Ako na to?

Tip pre vás

Zistite, ktoré výdavky platí častejšie manžel a ktoré manželka. Porozprávajte sa o tom, ktoré nákupy vás bavia, ktoré robíte preto, lebo viete, že sú potrebné a ktoré vám spôsobujú priam „fyzické utrpenie“. Okrem toho, že sa o partnerovi niečo nové dozviete, môžete si úlohy rozdeliť tak, aby ste ich spoločne lepšie zvládli.

Opäť sme pri dôvere

Primárnej dôvere vo finančných otázkach sa učíme v rodine už odmalička a tieto vzorce správania si prinášame do svojich vzťahov a svojej vlastnej rodiny.

Bez ohľadu na to, v akom prostredí ste vyrastali, je len na vás, na akom stupni dôvery váš vzťah postavíte. Ak ste ochotní a schopní sa o štruktúre výdavkov otvorene porozprávať bez hádok a vyčítania si jednotlivých položiek, je to dobré znamenie a skvelý začiatok.

Páry, ktoré sú schopné sa otvoriť a prejsť spoločne svoje výdavky, vidia, kam im tečú peniaze. Začnú si uvedomovať položky, ktoré pretým vôbec nevnímali ako zaťažujúce či významné – ako napríklad darčeky na rôzne oslavy či narodeniny kamarátov, predražené Vianoce, finančne náročné hobby…

Väčšinou to vedie k tomu, že samotný pohľad na výslednú sumu priemerných mesačných výdavkov im pomôže prevziať zodpovednosť za svoje výdavky a títo ľudia sú potom schopní viacej šetriť.

Konečné rozhodnutie menej míňať v reštauráciách, menej kupovať deťom hračky, ktoré nepotrebujú, predať druhé auto či odložiť kreditnú kartu do zásuvky, by malo byť spoločné. Potom to má na vzťah vždy uzdravujúci účinok.

Poďme spolu začať

Či už sa rozhodnete použiť moju tabuľku, alebo čokoľvek iné, tu je niekoľko odporúčaní, ktoré vám pomôžu pri sumarizácii výdavkov:
  • Celý mesiac si odkladajte všetky bloky, účty a potvrdenia o platbách. Na konci mesiaca si ich vpíšte do tabuľky.
  • Na konci mesiaca si zoberte výpis z účtu a všetky platby prepíšte do tabuľky podľa kategórií.
  • Nepravidelné i ročné platby prepočítajte na mesačnú bázu. Napríklad ak poistku za auto platíte raz ročne, do tabuľky vpíšte sumu rovnajúcu sa jednej dvanástine. Rovnako postupujte aj pri dovolenkách, opravách auta či vianočných darčekoch.
  • Presnú evidenciu si robte aspoň tri mesiace po sebe, kým z nej začnete robiť závery.

    Vzťahové benefity súvisiace s múdrou správou financií

    Rozhodnutie pozrieť a pravde do očí posunie váš vzťah na vyššiu úroveň. Cez výdavky spoznáte svoje potreby a môžete si naplánovať spoločné priority a ľahšie prijať zodpovednosť za nakladanie so svojimi peniazmi. Možno zistíte, že pre rodinu nie sú najpodstatnejšie materiálne hodnoty, ale že podstatné veci pre šťastie a spokojnosť rodiny sa kúpiť nedajú.

    Reklamy a obchodné domy sa predháňajú v nekonečnej ponuke úžasných vecí, ktoré sa dajú kúpiť. Nevadí, že na ne nemáte, môžete si ich dopriať ihneď na splátky… To je pasca, do ktorej sa chytá množstvo ľudí.

    Ak to nie je nevyhnutné, nemíňajte viacej peňazí, ako zarobíte. Naopak, na nepredvídateľné výdavky si pravidelne tvorte rezervu. Začnite s akoukoľvek malou sumou, až kým nebudete mať na sporiacom účte aspoň troj- až šesť-násobok vašich príjmov.

    Nepoužívajte kreditné karty, alebo ak, tak ich ešte pred koncom bezúročného obdobia celé vyplaťte. Rozhodne ich nepoužívajte na vyberanie peňazí z bankomatu.

    Takisto sa vyhnite využívaniu spotrebných úverov. Ak vám na pokrytie nepredvídateľných výdavkov nepostačuje rezerva a rozhodli ste sa využiť tento úverový produkt, snažte sa ho čím skôr splatiť. Ak by vám chýbala motivácia, nahliadnite do amortizačnej tabuľky k úveru, kde je presne vyčíslené o koľko pri vysokom úroku banke preplatíte požičanú sumu.

    Financovanie vlastného bývania prostredníctvom hypotekárneho úveru je pre väčšinu mladých ľudí jediný spôsob, ako si kúpiť nehnuteľnosť. Okrem nižšej úrokovej sadzby si môžete požičať väčšiu sumu peňazí vďaka rozloženiu splátok na dlhé obdobie. Práve dlhodobosť tohto záväzku by vás mala motivovať k zodpovednému výberu finančnej inštitúcie a podrobnému oboznámeniu sa s jej podmienkami.

    Na čo sa môžete tešiť v ďalšom blogu

    Nabudúce sa pozrieme na najoptimálnejšie rozloženie výdavkov – na to, aká časť príjmu by mala ísť na spotrebné výdavky, aká na bývanie a aká na zabezpečenie a tvorbu rezervy.
    Autorka: Mária Lettrichová

    Autorka: Mária Lettrichová

     
    Mária Lettrichová je spolumajiteľkou maklérskej spoločnosti Perspective Group, s.r.o. V oblasti finančného sprostredkovania pôsobí od roku 2005. Pri práci s klientmi sa opiera nie len o vedomosti zo štúdia na Ekonomickej univerzite, ale najmä o dlhodobé skúsenosti z pôsobenia na finančnom trhu. Ku každému klientovi pristupuje individuálne s ohľadom na jeho špecifické potreby, možnosti a ciele. Snaží sa mu odporučiť také riešenie jeho finančnej situácie, aké by zrealizovala sama sebe v jeho situácii. V projekte Vzťahovo sa venuje témam správy financií v manželstve a rodine.

    Zrkadlo každodennosti: O čom vypovedajú peniaze vo vzťahu?

    KAŽDODENNÝ ŽIVOT

    Zrkadlo každodennosti: O čom vypovedajú peniaze vo vzťahu?