fbpx
Zimné obdobie ako príležitosť na sex a intimitu
SEX A ROMANTIKA
Zimné obdobie ako príležitosť na sex a intimitu
Denisa Zlevská

Denisa Zlevská, psychologička a zakladateľka projektu Vzťahovo

29. december 2018

Zaiste sa mnohí pousmejete, keď zverejňujú štatistiky pôrodnosti detí na Slovensku. Najsilnejšími mesiacmi sú v dlhodobom meradle mesiace august a september. Tak napríklad v roku 2017 sa na prvom mieste umiestnil august, kedy sa narodilo 5.305 detí a na treťom september s 5.109 bábätkami. Roku 2016 kraľoval september a hneď za ním sa umiestnil august. Prečo píšem takýto podivný štatistický úvod? Čo to má s témou sexuality? Premýšľajte so mnou. Ak sa deti rodia najčastejšie v jeseni, potom bude na tej zime niečo zaujímavé, čo z nej robí akési sexuálne obdobie.

Čaro zimy – čaro intimity
V zime nás to prirodzene ťahá byť viac spolu – rodinne, ale i sexuálne. Noci sú dlhšie, počasie chladnejšie. Máme tendenciu tráviť viac času doma, jeden pri druhom, pod dekou či v teplej posteli. Prežívame vianočné sviatky, kedy sa snažíme jeden druhého prekvapiť a urobiť šťastným. Pozeráme rozprávky, máme čas na seba, oddychujeme. A práve toto je ono čaro zimy. Ako si tento dar užiť čo najpríjemnejšie?
Dotyky, bozky, objatia, intimita i sex neodmysliteľne patria k láske muža a ženy. Sú jej prejavmi i tým, čo ju buduje. Je príjemné sa oddať jeden druhému a zažiť vzrušenie, blízkosť i uvoľnenie orgazmu. Cesta k tejto intimite má však svoje tajomstvá, ktoré potrebujeme poznať aby sme obaja dostali to, po čom túžime.
Začarovaný kruh sexuálnej i citovej frustrácie
Výskumy Gottmanovho inštitútu poukazujú na zaujímavé fakty, nad ktorými sa mnoho krát lakonicky pousmejeme akoby sa nás netýkali, no sú veľkou pravdou. Žena predtým, ako sa s mužom miluje, potrebuje mať pocit bezpečia a citového zblíženia. Na druhej strane muž potrebuje sex, aby sa so ženou citovo zblížil. A práve tu je kameň úrazu.
V mojej terapeutickej praxi často počúvam vyjadrenia partnerov o tom ako sa partner necíti uznaný, lebo má málo sexu i o tom ako sa ona cíti osamotená a chýba jej aktívny záujem o ňu. Partnerku osamelosť od sexuálneho zblíženia odrádza a naopak jej neustále odmietanie jeho zraňuje a odháňa. Vzniká akýsi začarovaný kruh sexuálnej i citovej frustrácie.

Žena predtým, ako sa s mužom miluje, potrebuje mať pocit bezpečia a citového zblíženia. Na druhej strane muž potrebuje sex, aby sa so ženou citovo zblížil.

Odhaliť niekomu čo nás sexuálne vzrušuje a skutočne sa oddať tomuto vzrušeniu si vyžaduje mieru dôvery v toho druhého i vzťah istej kvality. Nehovorím tu o jednoduchom rýchlom rutinnom sexe, ale o milovaní, ku ktorému patrí zraniteľnosť ženy i sila muža. Milovanie nie je „jednorázovka“, ale dobrodružná cesta spoznávania duše a tela svojho partnera.
Úlohou muža nie je len poznať telo ženy a to, čo sa jej páči, ale zistiť, kedy sa v jeho prítomnosti cíti bezpečne na to, aby bola prejavom intímnosti naklonená. Ak si toto muž uvedomí a začne konať, mnoho sa vo vzťahu zmení. Prežívanie ženy, že je mužom milovaná, pre neho jediná, skutočne vnímaná a môže sa o partnera oprieť, je bránou k tomu, aby sa v nej uvoľnila sexuálna túžba. Dovtedy – a to pramení z fylogenézy ľudského druhu – je v strehu, neuvoľní sa a neoddá mužovi, necíti sa bezpečne.
Každodennosť ako cesta k lepšiemu sexuálnemu životu
Jednou z ciest k zlepšeniu sexuálneho života v partnerstve je teda aktívne prejavovanie si lásky v každodennosti. Keď hovorím o každodennosti, nemyslím tým len večer pred tým, než sa chceme milovať. Hovorím o dlhodobom nastavení, postoji, ktorému je možné dôverovať. Nie nadarmo sa hovorí, že sex začína v kuchyni. Nemyslí sa tým len dobré jedlo, ktoré majú muži tak radi, ale i spoločné poupratovanie kuchyne s letmými dotykmi či ochota pomôcť s uložením detí do postele.
Nápady na každodennosť nájdete tu.
Na sex treba mať energiu
Často sa stáva, že muž všetku svoju energiu investuje v práci (čím jeho vklad do rodiny a vzťahu neznižujem) a žiadna mu už nezostane pre svoju partnerku. Nemá síl pomôcť či angažovať sa. Na jej pleciach potom stojí domácnosť a z únavy i prílišnej zodpovednosti na sex ani nepomyslí. Ak nie je oddýchnutá alebo má zdravotné ťažkosti, jej chuť na sex klesá. Sexuálna túžba ženy totiž závisí aj od jej fyzickej kondície. Pre muža je sex naopak často krát zdrojom oddychu a energie, ktorú tak potrebuje. Pomôžme si teda navzájom energiu ušetriť, aby sme si ju mohli neskôr darovať. V praxi to znamená, že muž potrebuje prísť domov s energetickou rezervou, aby ju mohol minúť pre svoju partnerku a jej tak umožnil darovať mu to, po čom túži. Ženy naopak potrebujú uvoľniť mužovi priestor aby jej mohol pomôcť ušetriť energiu aj na niečo iné ako sú len rodinné povinnosti.
Zimné obdobie ako príležitosť na sex a intimitu 1
Rozhovor ako brána k dobrému sexu
Druhou z ciest, ktorá je prejavom záujmu, je rozhovor. Obojstranné zdieľanie životov, ktoré sa zriekne dobrých rád a len načúva. Od dôverného rozhovoru je u ženy iba krôčik ku dobrému sexu. Otvorenosť duší je totiž základom pre prítomnosť tiel. Ak sa u ženy sex odohráva v prvom kroku v hlave, tak potom na dôkazoch lásky a spôsobe akým spolu hovoríme záleží. Komunikácia formou milých SMS správ, šteklivé flirty počas dňa či nežnosti, sú prejavom lásky i pozvánkou k sexu. Vytvárajú romantický príbeh, ktorý sa zavŕši sexom.

Ak sa u ženy sex odohráva v prvom kroku v hlave, tak potom na dôkazoch lásky a spôsobe akým spolu hovoríme záleží.

Vianočné želanie
Sú dve ponosy, ktoré sa v manželstvách objavujú pravidelne – nedostatok kvalitne stráveného spoločného času a nedostatok sexu. Obe sú však esenciami dlhotrvajúceho spokojného vzťahu. Skôr ako sa začnete trápiť tým, čo sa to medzi vami deje – málo sexu či málo času na seba, uveďte do života spomínané kroky. Život i výskumy ukazujú, že sa mnoho zmení k lepšiemu. Prajem vám teda nádhernú zimu plnú vzájomnej intimity a zblíženia.
Autorka: Denisa Zlevská

Autorka: Denisa Zlevská

 
Denisa Zlevská je zakladateľkou a koordinátorkou projektu Vzťahovo a partnerskej hry DUET. Ako psychologička a lektorka sa vo svojej praxi dlhodobo venuje témam medziľudských vzťahov v partnerstvách, manželstvách i rodinách. Založila a riadi poradenské Centrum pre tréning a rozvoj, kde poskytuje poradenstvo pre páry i individuálnych klientov. Jej cieľom je pomáhať rozvíjať vnútorný potenciál človeka, umožniť mu realizovať dôležité zmeny a prežívať život naplno v harmónii so sebou i vo vzťahoch.