fbpx
Vitamín A: Autenticita vo vzťahu ako prevencia samoty

© Karolina Grabowska / Pexels

Vitamín A: Autenticita vo vzťahu ako prevencia samoty
Denisa Zlevská
Denisa Zlevská, psychologička a zakladateľka projektu Vzťahovo
12. február 2024
Je to tu opäť, máme tu jeden špeciálny týždeň v roku, kedy sa venujeme manželstvu a párovým vzťahom. Ako obvykle, aj teraz sme čosi pre vás vymysleli. Verím, že vás to občerství a posunie vpred.

Keď som videla tému tohtoročnej kampane Národného týždňa manželstva, hneď mi prišla na rozum vitamínová bomba. Á, samozrejme, neviete o čom hovorím, že? Sekundičku, objasním.

Vždy, keď sme ako deti boli chorí alebo keď na nás útočila banda baktérií a vírusov, naša mamina rázne zavelila: „Dáme si vitamínovú bombu!“ V momente sa vybrala do špajze a vytiahla všetky možné druhy ovocia i zeleniny. Šikovnosťou, jej príznačnou, bol do pár minút na stole tanier plný chutných vitamínov. Naordinované dobroty sme mali za úlohu čím skôr spásť a očakávať sľúbené uzdravenie.

Tento obraz zdravotnej prevencie a intervencie v jednom si na chvíľku prepožičiam. Pozývam vás konzumovať – počas Národného týždňa manželstva i kúsok po ňom – vitamínovú bombu pre naše párové vzťahy. Verím, že vám zachutí a bude mať na vaše vzťahy blahodarný ozdravný účinok.

Poďme po poriadku.

Autenticita, brána k slobode vo vzťahu
Prvým vitamínom, ktorý je pre naše vzťahy nesmierne užitočný je vitamín A, čo v preklade znamená vitamín autenticita. V našich vzťahoch zabezpečuje možnosť byť kým sme, čo je nesmierne relaxujúce a oslobodzujúce.

Bojuje proti chorobe s názvom „divadelný vzťah“, kedy obaja – vplyvom nedostatku vitamínu A – hrajú to, čo sa o nich očakáva alebo si myslia, že sa od nich očakáva. Táto choroba sa prejavuje únavou, smútkom, pocitom samoty a neslobody, dokonca jej pokročilé štádium u niekoho prebúdza agresivitu a hnev, u iného falošné podriadenie „aby dobre bolo“ končiace stratou seba samého. Nie je veru vôbec príjemné, ak sa partnerov toto vzťahové ochorenie zmocní, pretože ich od seba vzdiali a naruší vzájomné spojenectvo, ktoré je jadrom zdravého partnerského vzťahu.

Zraniteľnosť je nevyhnutná pre to, aby mohlo dôjsť k vytváraniu vzťahových väzieb.
Ako sa chrániť proti chorobe s názvom „divadelný vzťah“
Vo vzťahu je dôležité neustále dbať na dostatočný príjem vitamínu A. Ten sa nachádza v priamej komunikácii toho, čo si myslíme, po čom túžime, čo nám vadí, čo potrebujeme, čo nám robí radosť i toho, kvôli čomu sme smutní. Skrývanie týchto vecí – hoc v dobrom, lebo nechceme zraniť druhého či seba – totiž spôsobuje narušenie schopnosti nadviazať s tým druhým vzťah na najhlbšej úrovni bez strachu z odmietnutia.
Pokúšať sa vo vzťahu skrývať jeden pred druhým alebo na druhej strane hrať perfektného či dokonalosť vyžadovať, znamená klamať seba i toho druhého.
Prekurzorom vitamínu A je odvaha odhaliť seba samého, ktorá so sebou síce nesie riziko zraniteľnosti, ale prináša aj príjemné prežívanie prijatia druhým. Často práve strach zo sebaodhalenia – podkutý rôznymi nepríjemnými skúsenosťami z minulosti, kedy sme vo vzťahoch zažili odmietnutie či zradu – zabraňuje tomu, aby sme prežívali benefity konzumácie vitamínu A – autenticity vo vzťahu.
Zraniteľnosť, cesta k blízkosti
Človek je zaujímavý rozporuplný tvor – túži po blízkosti, ktorá je pre jeho život až bazálnou životnou potrebou, no zároveň tým, že vníma vlastné nedostatky, inštinktívne „pre istotu“ buduje okolo seba múr izolácie. Život za týmto múrom je síce bezpečnejší, uznávam, ale v skutočnosti osamelejší. Vtedy totiž prestávame byť autentickí a odrezávame sa tak od života s inými nedokonalými bytosťami, ktoré pre život tak veľmi potrebujeme.
Prostredníctvom sebaodhalenia a prejavenia zraniteľnosti sa vytvára intimita vo vzťahu.
Zraniteľnosť je však nevyhnutná pre to, aby mohlo dôjsť k vytváraniu vzťahových väzieb. Ako hovorí môj obľúbenec Scott Peck, nedá sa žiť bohatým životom bez ochoty niekedy trpieť, prežívať zúfalstvo, strach, zlosť, úzkosť i zmätok, pochybnosti, odmietnutie, nesúhlas a podobné náročné momenty vo vzťahu. Pokúšať sa skrývať alebo na druhej strane hrať perfektného či dokonalosť vyžadovať, znamená klamať seba i toho druhého.

Práve prostredníctvom sebaodhalenia a prejavenia zraniteľnosti sa vytvára intimita. Slovo intimita pochádza z latinského intimus, čo znamená najvnútornejší, najhlbší. A o ono vytvorenie a prežívanie intimity v našich zdravých párových vzťahoch ide.

Ak čosi také, ako intimita, v našich vzťahoch má byť prítomné, potrebujeme mať medzi sebou vytvorenú klímu psychologického bezpečia. Ide o snahu o porozumenie, načúvanie, akceptovanie, emocionálnu podporu a prijatie. Ako na to si povieme pre predstavovaní ďalšieho vzťahového vitamínu – vitamínu B – Blízkosť.

Vzájomné spojenectvo je jadrom zdravého partnerského vzťahu.
Slovko na záver

Doporučené dávkovanie prvého vitamínu vzťahovej vitamínovej bomby nemá obmedzenie. Odporúča sa len citlivo prinášať seba so všetkými plusmi i mínusmi. Plusy náš vzťah občerstvia, posilnia. Tie mínusy sa prijatím od toho druhého i seba samého môžu rozplynúť, spracovať i zlepšiť. Kým však mínusy šarapatia, kombinujte ich s minerálnymi látkami, ktorými sú odpúšťanie a práca na sebe. Skvelým sekundárnym účinkom vitamínu A je zlepšenie vlastného sebaprijatia. Je totiž dokázané, že ak sme prijímaní takí, akí sme, dokážeme lepšie prijať samých seba.

Držím nám palce a želám prežívanie benefitov vitamínu A.

Ak máte túžbu prijať do vášho vzťahu efektívny multivitamínový doplnok, navštívte náš webový obchodík a objednajte si partnerskú hru DUET. Zostaňte nám verní a započúvajte sa aj do účinkov ďalších vitamínov pre vzťah.

Autorka: Denisa Zlevská

Autorka: Denisa Zlevská

Denisa Zlevská je zakladateľkou a koordinátorkou projektu Vzťahovo a partnerskej hry DUET. Ako psychologička a lektorka sa vo svojej praxi dlhodobo venuje témam medziľudských vzťahov v partnerstvách, manželstvách i rodinách. Založila a riadi poradenské Centrum pre tréning a rozvoj, kde poskytuje poradenstvo pre páry i individuálnych klientov. Jej cieľom je pomáhať rozvíjať vnútorný potenciál človeka, umožniť mu realizovať dôležité zmeny a prežívať život naplno v harmónii so sebou i vo vzťahoch.