fbpx
Stres, každoročný nezvaný hosť našich vianočných sviatkov. Ako naň?
© Leeloo Thefirst / Pexels
RODINA
Stres, každoročný nezvaný hosť našich vianočných sviatkov. Ako naň?
Martina Hanušková
Denisa Zlevská

Denisa Zlevská, psychologička a zakladateľka projektu Vzťahovo

22. december 2022
Vianočné sviatky sú symbolom pokoja, radosti a spolupatričnosti. Stretnutia s rodinou a priateľmi nás vedia zahriať pri srdci, dokážeme pookriať a máme priestor na oddych a načerpanie nových síl. Je to ale iba takto? Ako dosiahnuť túto vianočnú idylku?

Americká psychiatrická asociácia vydala v roku 2021 štúdiu o strese počas sviatkov, pozrime sa spolu na čísla. Skoro až polovica žien sa strachuje či stihne zaobstarať darčeky pre každého a 36% sa obáva toho, či si budú môcť dovoliť všetky tradičné jedlá. Muži sa naopak obávajú cestovania počas Vianoc a to dokonca až jedna tretina. Ďalším strašiakom sú diskusie o politike, ktorých sa obáva niečo cez 25% dospelých.

Vidíme, že nielen vianočná pohodička, ale aj stres je (neželanou) súčasťou Vianoc. Ako to môžeme zmeniť? Čítajte ďalej – ponúkame pár užitočných tipov ako znížiť stres a naplno si užiť nadchádzajúce sviatky.

Cukor, mastné jedlá a alkohol sú komodity používané počas Vianoc. Radi si zamaškrtíme, že? Avšak práve oni zvyšujú pravdepodobnosť vzniku stresu. Totiž ak pridáme do našich koláčov príliš veľa rafinovaného cukru, naša krv bude ako na húsenkovej dráhe. Inak povedané hladina cukru v nej sa bude pohybovať v extrémoch, raz hore raz dole. Vďaka tomu môžete prežívať vo zvýšenej miere úzkosť a môžete byť menej schopní zvládať vianočný stres.

Doktorka Lauri Wright z Univerzity v Severnej Floride vraví, že už aj “malé zmeny v stravovaní môžu výrazne znížiť celkový príjem cukru”. Nie je to super? Veď my sa vôbec nemusíme úplne zbaviť koláčov či alkoholu, stačí ich konzumáciu rozumne manažovať a naše telo bude v pohode a bez stresu. Skúsme preto čo najviac nahrádzať cukor rôznymi alternatívami a doplniť naše stoly aj o zdravšie jedlá.

Pri tvorbe nášho vianočného to-do listu nezabudnime vytvoriť miesto aj pre odpočinok a relaxáciu. Veľmi rýchlo totiž vieme upadnúť do hektického prežívania sviatkov a zabudneme si ich naozaj užiť, pretože sa stále naháňame za nedokončenými vecami. Odložme ich bokom a plánujme si kedy budeme oddychovať a relaxovať.

Stres, každoročný nezvaný hosť našich vianočných sviatkov. Ako naň?
© Yan Krukov / Pexels

Nebojte sa požiadať o pomoc. Stáva sa vám, že sa vás hostia pýtajú s čím vám môžu pomôcť? Mne sa to stalo nespočetnekrát, aj v koži hosťujuceho i hosťa. Keď človek – ako hosťujúci – pripravuje jedlo pre návštevu, všetko musí byť tip-top a nič sa nemôže pokaziť. My ľudia máme ideál, od ktorého nevieme upustiť, čo je naozaj stresujúce. Tu pomôže ak poprosíte o pomoc a delegujete prácu. Každý spraví trošku a dokonca to môže byť zábava. A to najlepšie je, že všetko nestojí na vašej hlave. Veď posúďte sami, keď sa ocitneme v koži hostí, častokrát sa cítime čudne, nevieme kde sa máme postaviť či ako sa tváriť. Bolo by nám často omnoho príjemnejšie, ak by nás hosťujúci zahrnuli do prípravy, cítili by sme sa príjemne a užitočne. Mali by sme pocit, že sme súčasťou spoločenstva.

Vianoce sú o sebadarovaní a nezištnej pomoci, ale dovoľme si i počas sviatkov povedať nie. Keď totiž nebudeme počúvať svoje telo a myseľ, tak si vyberú svoju daň inokedy a obzvlášť vtedy, keď to nečakáme. Ak budeme tu a tam vravieť “nie” na niektoré veci či akcie, môže to udržať hladinu stresu na znesiteľnej úrovni a my tak budeme zvládať s ním pracovať a nepohltí nás.

Základná zručnosť šťastného života tkvie v schopnosti vytvárať si radostné momenty

Tu by som ešte spomenula, ohraničme si dopredu koľko času strávime upratovaním počas sviatkov, nenaháňajme sa za dokonalosťou. Môže nám k tomu pomôcť polhodinové pravidlo, škrtnite čokoľvek z vášho upratovacieho zoznamu, čo trvá vyše 30 minút. Nestrávite tak pol dňa gruntovaním domácnosti, na ktorej si už na ďalší deň nájdete šmuhy a budete z toho frustrovaní, že nie je všetko skvelo upratané. Spravte si z upratovania zábavu, pustite si hlasno obľúbené vianočné (alebo aj iné) piesne a držte sa 30 minútového pravidla.

Ako posledné čo považujem za bránu k stresu sú správy, ktoré sa každú minútu menia a informujú nás o dianí v našej krajine či svete. Spravme si láskavosť, dajme si pauzu od správ, pozrime si niečo príjemnejšie. Skúsme aspoň na deň vypnúť konzumáciu správ a osloboďme naše dialógy od „výbušných spoločenských tém“. Verím, že i toto nám môže pomôcť prežiť sviatky bez nepozvaného hosťa – stresu.

Ak už vieme čomu sa máme vyhýbať, aby naše Vianočné sviatky boli bez stresu, ponúkam na záver jeden tip, ktorý premení vaše sviatky na pohodu.

Stres, každoročný nezvaný hosť našich vianočných sviatkov. Ako naň?
© Mălina Sîrbu / Pexels

Urobme každý deň čosi, čo nás robí šťastnými. Prečo? Lebo základná zručnosť šťastného života tkvie v schopnosti vytvárať si radostné momenty.

Ak sa radi korčuľujete na zamrzutom jazere či na ľadovej ploche, neváhajte a doprajte si túto radosť. Ak si chcete pozrieť vianočný film či rozprávku s vaječným likérom alebo s horúcou čokoládou v rukách, tak si zapnite svetielka na stromčeku a nenechajte sa rušiť. Ak túžite po prírode, vybehnite von a postavte si snehuliaka, či choďte sa len tak poprechádzať niekam do lesa a nadýchajte sa sviežeho vzduchu. Ak vám chýba chvíľa samoty, napustite si vaňu a relaxujte. Naopak, ak túžite niekoho navštíviť, uprednostite jeho prítomnosť pred tými, ktorých “treba” navštíviť.

Prajeme vám krásne nestresové – pokojné vianočné sviatky.

Kúpiť kalendár Rodinný kRok
Kúpiť kalendár Rodinný kRok
Autorka: Sára Reháková

Autorka: Sára Reháková

Počas strednej školy absolvovala štúdium vo Francúzsku, kde sa primárne venovala literatúre, filozofii a jazykom. Dva roky strávila v Kolégiu Antona Neuwirtha, kde prehlbovala svoje poznanie o morálke, politike a umení a popri tom začala štúdium psychológie, ktoré sa navzájom dopĺňali. Aktuálne naďalej študuje psychológiu, pretože chce sprevádzať ľudí a pomáhať im v životných ťažkostiach. Jej vášnou je divadlo, literatúra a umenie, kde hľadá krásu a niekedy aj samu seba. Sára je veľmi spoločenská a rada trávi čas v kruhu rodiny a priateľov. Má radosť zo života a túži ju nosiť aj ostatným.
Autorka: Denisa Zlevská

Autorka: Denisa Zlevská

Denisa Zlevská je zakladateľkou a koordinátorkou projektu Vzťahovo a partnerskej hry DUET. Ako psychologička a lektorka sa vo svojej praxi dlhodobo venuje témam medziľudských vzťahov v partnerstvách, manželstvách i rodinách. Založila a riadi poradenské Centrum pre tréning a rozvoj, kde poskytuje poradenstvo pre páry i individuálnych klientov. Jej cieľom je pomáhať rozvíjať vnútorný potenciál človeka, umožniť mu realizovať dôležité zmeny a prežívať život naplno v harmónii so sebou i vo vzťahoch.