fbpx
Ako byť pozitívne naladení v partnerskom vzťahu
SEBARIADENIE
Ako byť pozitívne naladení v partnerskom vzťahu
Martina Hanušková

Martina Hanušková, psychologička

15. september 2019

V šťastných chvíľach, keď ide všetko tak, ako by sme si to predstavovali, kráčame životom s ľahkosťou, úsmevom na perách a iskrou v očiach. Povedzme si však pravdu, partnerský vzťah je zaujímavou mozaikou nielen tých šťastných, ale aj náročných chvíľ, ktoré preveria našu odvahu, odolnosť i trpezlivosť. Práve vtedy je náročné, no o to dôležitejšie, robiť všetko preto, aby sme si spoločné pozitívne naladenie vo vzťahu – napriek všetkému – udržali. Aj týmto blogom, či príjemnými cvičeniami, vám chceme priniesť jednoduché nápady, ako na to.
Sústreďme sa na to, čo je dobré
Pozitívne naladenie je zameranie sa na to, čo vo vzťahu ide dobre, namiesto toho, čo sa nedarí. Psychologička Emily Impett zistila, že partneri, ktorí do vzťahu prinášajú dobrú náladu, zábavu, zdieľajú spolu dôležité zážitky a podporujú rast jeden druhého, sú vo vzťahu aj v živote spokojnejší a šťastnejší (Saxbe, 2009).

Dôležité je teda vedome vyhľadávať malé príležitosti, ktoré môžeme s partnerom vyzdvihnúť každý deň. Zdieľajme svoje úspechy, povedzme si, čo sa nám podarilo, oceňme partnera, za to keď sa mu podarí uspať dieťa, alebo si všimnime partnerkin nový účes.

Sústreďme sa na to, kto je v čom dobrý, čím do vzťahu prispieva, ale najmä v čom sa zlepšuje. Takéto malé pozitívne skutky napĺňajú nádobu lásky a povzbudenia, ktorá udrží oheň vzťahu a je zdrojom energie, z ktorého môžeme čerpať aj v ťažkých obdobiach (Biali in: Saxbe, 2009).

Vďaka vedomému pozitívnemu naladeniu našej pozornosti uvidíme veľké bohatstvo, ktoré v našom vzťahu existuje. Na oplátku sa staneme angažovanejší vo vzťahu, lebo ocenené dobro túžime rozmnožovať a mať ho čím viac medzi nami.

Partneri, ktorí do vzťahu prinášajú dobrú náladu, zábavu, zdieľajú spolu dôležité zážitky a podporujú rast jeden druhého, sú vo vzťahu aj v živote spokojnejší a šťastnejší.

(Aj) humor je korením života
Zdrojom pozitívnych emócií vo vzťahu sú aj veselé príhody, spoločné historky, vtipy, žarty, srandy, humor, prekvapenia. Ak sa humor používa s rozumom, vnáša do náročných situácií ľahkosť, pomáha vidieť možnosti a dáva širšiu perspektívu (Fredrickson in: Saxbe, 2009). Vďaka humoru sa totiž nesústredíme iba na ťažobu či smútok. Dokážeme vidieť veci z nadhľadu a neberieme seba, či problémy príliš vážne. Veď z toľkých vecí ste sa už spoločne vysekali, tak prečo nie práve z tej, v ktorej ste sa ocitli teraz?

Nebojte sa preto partnera poštekliť občasným vtipným oslovením či vložiť do náročnej situácie trochu vtipu a zasmejte sa spolu do sýtosti. Nešetrite vtipnými prekvapeniami – hoc v podobe cukríku v topánke, či zaslaním dobrého vtipu k piatkovej víkendovej nálade do práce.

Urob dnes niečo vtipné, čo tvojmu partnerovi vyčarí úsmev na tvári.

„Čarovný“ pomer 5:1
Výskumníci Kyle Benson a John Gottman, skúmajúci manželské páry, prišli v súvislosti s interakciou partnerov na tzv. „čarovný“ pomer 5:1 (Benson, 2017). Čo tieto podivné čísla hovoria? Aby sa partneri vo vzťahu cítili dobre a aby ich vzťah dlhodobo fungoval, pomer „pozitívnych“ interakcií partnerov k tým negatívnym musí byť 5:1. Na základe toho, nakoľko sa pomery interakcií jednotlivých skúmaných párov líšili, dokázali výskumníci s vyše 90% úspešnosťou predpovedať, či sa pár v budúcnosti rozvedie.

Ak dôjde medzi manželmi k hádke alebo jeden z partnerov nadhodí štipľavú poznámku, vykompenzuje to minimálne päť pozitívnych prejavov – kompliment, rande, úsmev, pohladenie…
Ak by ste chceli vedieť, ako ste na tom s čarovným pomerom vy, skúste si týždeň zapisovať „plusy a mínusy“, ktoré sa odohrajú vo vašom vzťahu. Na konci týždňa si urobte súčet a väčšie číslo vydeľte menším. Vyjde vám tak pomer 1:X.

Autorka: Martina Hanušková

Autorka: Martina Hanušková

 
Martina Hanušková Je psychologička venujúca sa problematike výchovy a vzdelávania detí a adolescentov. Zaujíma sa tiež o oblasť medziľudských, najmä partnerských vzťahov a rodiny, ktoré tvoria pevný základ potrebný pre efektívne zvládanie a prekonávanie životných výziev. Momentálne sa vzdeláva v dlhodobom výcvikovom programe v adlerovskom poradenstve. Relaxuje v prírode a pri joge. V projekte Vzťahovo pôsobí ako externá redaktorka.