fbpx
AntiCOVID: Smiech – lepidlo vzťahov
RODINA
AntiCOVID: Smiech – lepidlo vzťahov
Denisa Zlevská
Denisa Zlevská, psychologička a zakladateľka projektu Vzťahovo
16. november 2020
Viete o tom, že najlepším liekom pre dušu nie je slepačia polievka, ale smiech? Neveríte? Pozývam vás v tomto blogu skúmať jeho liečivé účinky. Smiech v našom tele totiž uvoľňuje hormóny šťastia – endorfíny, dopamín a serotonin, pôsobí relaxujúco na našu myseľ i telo, očisťuje naše myslenie a dobíja energetické rezervy.
Skôr než sa do smiecho-skúmania pustíme, skúste toto vtipné cvičenie:

Smiech na bicykli

Sadnite si a rukami robte pohyby ako pri bicyklovaní. Do rytmu vyslovujte slabiky: ha, ha, ha, ho, ho, ho, he, he, he, hi, hi, hi, hu, hu, hu. Cvičte aspoň 2 minúty.

Ako sa cítite? Ja som sa spočiatku cítila akosi divne, trochu trápne. Potom som si však dovolila zahrať sa a začala som sa usmievať. Po cvičení som prežívala uvoľnenie, zabudla na to, čo ma ťažilo a dobre som sa zabavila sama na sebe. Ozaj, viete o tom, že tí, ktorí sa vedia na sebe nefalšovane zasmiať majú vždy okolo seba veľa zábavy?

Smiech výskumným okom
Je zaujímavé, že čosi také, ako smiech niekomu vôbec napadlo skúmať. Zistila som, že sa neskúma len zo psychologického hľadiska, ale dokonca je zaujímavý aj z hľadiska fyziologických zmien, ktoré spôsobuje. Výskumy preukázali, že smiech stabilizuje tlak krvi a stimuluje jej cirkuláciu, prekrvuje kožu a svaly, masíruje vnútorné orgány i srdce, uľahčuje trávenie, zvyšuje prísun kyslíka do svalov a znižuje svalové napätie. Potvrdený je aj pozitívny vplyv humoru na imunitný systém a stimuláciu lymfatického systému.

Dobrý žart, vtipná poznámka či gesto môže roztopiť nejednu náročnú situáciu a rozveseliť ubolenú dušu.

Štýly humoru
Humor je spoločenský fenomén, ktorý utvára dynamiku medziľudských vzťahov. Niekedy vzťahy posilňuje, dokonca pomáha zvládať náročné situácie, inokedy môže byť zraňujúci, ba až ponižujúci. Určite poznáte vtipy na úkor niekoho, prekračujúce hranice úcty k tomu druhému.

Existujú rôzne štýly humoru, teda spôsoby, ktorými ľudia humor spontánne využívajú v každodennom živote. Poznáme štyri základné štýly humoru (porov.: Martin et al., 2003):

  • Kolektívny humor je založený na rozprávaní vtipov a priateľskom doberaní si komunikačného partnera s cieľom rozvíjať medziľudské vzťahy. Ide o spontánnu zábavu, ktorá rešpektuje druhých ľudí.
  • Agresívny humor je charakteristický zosmiešnením iného človeka so zámerom predviesť sa alebo získať určitú výhodu. Najčastejšie nadobúda podobu sarkazmu, irónie alebo až manipulácie, môže viesť k odcudzeniu a narušeniu medziľudských vzťahov.
  • Sebaposilňujúci humor predstavuje schopnosť nájsť pobavenie v každodennom živote a zaujať humorný pohľad aj na problémovú situáciu. Je považovaný za pozitívny spôsob zvládania záťaže a posilnenia vlastného ja.
  • Sebaponižujúci humor spočíva v zosmiešnení vlastnej osoby a zdôrazňovaní vlastných slabých stránok s cieľom získať záujem okolia. Ľudia preferujúci tento štýl humoru sa dobrovoľne stávajú terčom posmechu v nádeji, že ich okolie bude akceptovať a uznávať. Jeho zdrojom je často nízka sebaúcta a pohŕdanie samým sebou.

Určite mi dáte za pravdu, že nie každý druh humoru je ten, ktorý buduje vzťahy a vytvára dobrú atmosféru. Je dôležité, aby sme pri žartovaní zvažovali atmosféru situácie, komunikačného partnera i úmysly nás samých. Používať „humorné“ poznámky ako zbraň môže roznietiť konflikt či emocionálne zraniť. Dobrý žart, vtipná poznámka či gesto však môže roztopiť nejednu náročnú situáciu a rozveseliť ubolenú dušu.

Dobrý humor je korením života. Dodáva mu šťavu a je akýmsi sociálnym lepidlom medzi ľuďmi.

Smiech podporuje celkový pocit životnej spokojnosti
Humor pomáha aj v situáciách, keď sme smutní a dokáže vylúdiť smiech cez slzy. Má schopnosť navodiť pozitívne zmeny v prežívaní človeka. Tie spočívajú najmä vo vzbudzovaní príjemných a pozitívnych emócií, dobrej nálady či radosti. Z dlhodobého hľadiska dokonca prispieva k prežívaniu osobnej pohody.

Dobre mienená sranda často odľahčí ťaživú situáciu, umožní nadobudnúť odstup od stresovej udalosti, dodá druhému odvahu a povzbudzuje ho konať. Pomáha vidieť nové perspektívy v situáciách, ktoré sa zdajú byť neprekonateľné. Je to tým, že naše myslenie preorientuje na niečo iné než je problém alebo trápenie a to nám umožní uvidieť riešenia.

Smiech buduje vzťahy
Dobrý humor je korením života. Dodáva mu šťavu a je akýmsi sociálnym lepidlom medzi ľuďmi. Veď predsa všetci chceme byť v spoločnosti usmiateho človeka, no nie? Hovorí sa, že smiech je nákazlivý a je to veru tak. Hormóny, ktoré sa uvoľňujú pri smiechu, pomáhajú s budovaním blízkosti a posilňujú vzťahové putá medzi nami. Smiech má schopnosť vytvárať ľudské spojenie a nalaďuje nás na jednu vlnovú dĺžku. Od úsmevu a dobrej nálady je len krôčik k objatiu i k spoločnej intimite. A pamätajme na to, že do usmiatej tváre je ľahké zaľúbiť sa.
Praktizujte „humorobic“
Rozosmievajte seba, priateľov a svojich blízkych. Smiech lieči a prináša inú perspektívu života. Aj napriek náročnej situácii, v ktorej sa nachádzate, vytvorte si každý deň dôvod pre radosť. Ako na to? Skúste tieto milé smiecho-cvičenia:

Psí chrbát

Ľahnite si na chrbát a rukami aj nohami začnite hrabať vo vzduchu a hlasno sa pri tom smejte. Spočiatku býva tento smiech nútený, ale už po chvíli pocítite uvoľnenie a začnete sa smiať sami od seba. Cvičte aspoň 2 minúty.

Pokojný úsmev

Kútiky úst ťahajte šikmo vzad a nahor smerom k ušným lalôčikom. Súčasne sa snažte priťahovať ušnice smerom k hlave. Výsledkom je navodenie pocitu mierumilovnej radosti. Cvičte aspoň 2 minúty.

Brušný smiech

Smejte sa so zatvorenými ústami čo najviac, tak aby to nik nepočul. Ako deti v škole, cez vyučovanie, keď im je niečo náramne smiešne a nechcú, aby ich učiteľ počul. Cvičte aspoň 2 minúty.

Smiech farieb

Predstavte si, že vnútro vášho tela je číra tekutina. Kvapnite do nej nejakú veselú farbu, ktorú máte radi a predstavte si, ako sa táto farebná veselosť rozširuje vašim telom. Cvičte aspoň 2 minúty.

Ako vniesť smiech do života
Mnohí si myslia, že skutočný smiech musí vychádzať iba z prirodzenej reakcie na nejakú situáciu. Ja by som to však trošku rada doplnila. Pre dobrú náladu je možné sa aj rozhodnúť a vedome ju vkladať do našich životov. Jedným z nástrojom, ktorý vám môžem s radosťou ponúknuť na zlepšenie atmosféry v našich rodinách je rodinný kalendár kRok – vďaka aktivitám, ktoré obsahuje určite vybudujete dobrú náladu medzi vami.
Autorka: Denisa Zlevská

Autorka: Denisa Zlevská

 
Denisa Zlevská je zakladateľkou a koordinátorkou projektu Vzťahovo a partnerskej hry DUET. Ako psychologička a lektorka sa vo svojej praxi dlhodobo venuje témam medziľudských vzťahov v partnerstvách, manželstvách i rodinách. Založila a riadi poradenské Centrum pre tréning a rozvoj, kde poskytuje poradenstvo pre páry i individuálnych klientov. Jej cieľom je pomáhať rozvíjať vnútorný potenciál človeka, umožniť mu realizovať dôležité zmeny a prežívať život naplno v harmónii so sebou i vo vzťahoch.