fbpx
AntiCOVID: Sila pre zvládanie prekážok je ukrytá v nás
RODINA
AntiCOVID: Sila pre zvládanie prekážok je ukrytá v nás
Kornélia Ďuríková
Kornélia Ďuríková, školská psychologička a vedúca poradensko-konzultačnej spoločnosti PSYCHOVIT
23. november 2020
Povedzme si pravdu – život nie je prechádzka ružovou záhradou. Už od prvej chvíle po narodení zažívame situácie, ktoré testujú našu schopnosť prispôsobovať sa novým situáciám. Sám život je v tomto našim najväčším učiteľom a učí nás ako zvládať najrozličnejšie náročné situácie.
Človek dokáže zvládnuť aj nemožné
Príkladom sú príbehy ľudí, ktorí zvládli obrovskú záťaž a posunuli sa ďalej. No nemusíme ísť ďaleko a obracať svoj pohľad k extrémom. Každý z nás totiž určite zažil vo svojom živote niečo, čo si pôvodne myslel, že nezvládne. No nakoniec, to zdolal. Spomínate si aj vy na tú skúšku života, ktorá posunula vaše hranice o kus vpred?

Náročné situácie nám pomáhajú budovať psychickú odolnosť a robia nás lepšími ľuďmi.

Aj ja si pamätám na svoju obrovskú záťaž, ktorú som zdolala. Ak dovolíte, podelím sa o ňu s vami. Keď som mala sedemnásť rokov, odišla som do zahraničia na strednú školu. Boli to začiatky 90. rokov, ešte za čias Československa. Západná a naša kultúra si ešte neboli také známe, takže to bolo naozaj spoznávanie iného sveta. Bývala som v cudzej rodine, niekde na konci sveta a neovládala som poriadne jazyk. Prvé mesiace som preplakala a priala som si vrátiť sa domov. Myslela som si, že to nezvládnem. Ale nestalo sa tak. Zvládla som to a dokonca som žila v zahraničí ešte nejaké obdobie. Táto životná skúsenosť mi okrem jazyka, pomohla spoznať samu seba a výraznou mierou ma osobnostne posilnila. Neskromne tvrdím, že aj vďaka tejto skúsenosti som dnes tým, kým som.

Životných výziev mávame vo svojom živote omnoho viac. A vôbec nemusia byť takéto „veľké“. Niekto nevie či zvládne novú prácu, mamička nevie či zvládne výchovu dieťaťa, nevieme či dokážeme zabehnúť nejakú vzdialenosť alebo či dokážeme uvariť chutný obed. To všetko sú situácie, ktoré nakoniec väčšinou zvládneme, hoci na začiatku o tom pochybujeme. Práve ony nám pomáhajú budovať psychickú odolnosť a robia nás lepšími ľuďmi.

Skúste si urobiť kratučké cvičenie, ktoré odhalí vaše schopnosti zvolávať náročné situácie.

Rozpamätajte sa na jednu situáciu, o ktorej ste si mysleli, že ju nezvládnete, no napokon ste ju zdolali. Odpovedzte si vo vzťahu k nej na tri otázky:

1. Ktoré moje schopnosti a zručnosti mi pomohli zvládnuť túto situáciu?

2. Čo som sa o sebe vďaka tejto situácii dozvedel a v čom som sa zlepšil?

3. Ako by som toto sebapoznanie mohol využiť v situácii, v ktorej sa práve nachádzam a zdá sa mi náročná?

Základné piliere psychickej odolnosti
Aby sme ale dokázali čeliť náročnosti, potrebuje cítiť podporu a pochopenie. Je nesmierne dôležité mať aspoň jedného blízkeho človeka, ktorý pri nás stojí, verí nám a pomôže „zodvihnúť, keď spadneme“.

Pocit dôvery je chemický kokteil hormónov oxytocín a dopamín, ktoré naše telo produkuje, keď cíti pokoj a emocionálne bezpečie. Keď prežívame dôveru, sme odvážnejší, silnejší, kreatívnejší.

Podobné zázraky sa dejú v našom tele aj vtedy, keď cítime lásku. O láske ale nemusíme rozmýšľať len v romantickej rovine. Láska je silná emócia, ktorá má veľa iných podôb. Láska ako priateľstvo, rodičovská láska, súrodenecká láska alebo altruistická láska.

Bez dôvery, podpory, pochopenia a lásky je zvládanie náročných situácií veľmi ťažké.

Otvorená myseľ a optimizmus
Predstavte si vedca, ktorý tvorí nový liek proti COVID-19. Kritické situácie, kedy má chuť sa na všetko vykašlať, zažíva asi miliónkrát. Cesta k úspechu však vedie aj cez takého momenty.

Pochybovanie o sebe a hlavne chyby a omyly sú súčasťou rastu a budovania odolnosti.

Nikdy sa nikomu nič veľké nepodarilo bez toho aby neurobil chybu. Chyba je neoddeliteľná súčasť života, odolnosti a úspechu. Preto je nesmierne dôležité nevzdávať sa a ísť ďalej. Zvyknem svojim deťom hovoriť: „Chyba je náš najlepší kamarát.“ Nesmieme sa báť ich robiť. Dôležité je však snažiť sa z nich poučiť a vnímať ich optikou neustáleho zlepšovania.

Ak chceme podporovať psychickú odolnosť, mali by sme mať otvorenú myseľ. Znamená to hľadať inšpiráciu, spájať rôzne spôsoby či cesty, ktoré nám vedia pomôcť posunúť sa. Zlyhanie či chybu brať ako dôležitú informáciu, ktorá nám chce niečo povedať.

Všetkému pomáha aj optimizmus a nádej. Optimizmus je nielen silná stránka človeka, ale hlavne životný postoj človeka. Je spôsobom – cestou – interpretácie rozličných krízových situácií. Optimisti sú ľudia, ktorí vedia hľadať konštruktívne riešenia počas záťaže a veria, že všetko dobre dopadne. No nie len pasívne veria, ale aj reálne robia také kroky, ktoré ich vedú k úspešnému zvládnutiu cieľa. Optimizmus a psychická odolnosť patria nerozlučne k sebe.

Ako podporovať psychickú odolnosť?

1. Verte si a spomeňte si na situácie, kedy ste zvládli niečo čo sa vám zdalo nezvládnuteľné.

2. Vyhľadávajte podporu ľudí, ktorí vás majú radi, pri ktorých sa cítite komfortne a bezpečne.

3. Na chybu, omyl sa pozerajte ako na informáciu, ktorá vám chce niečo povedať a posunúť vás vpred.

4. Očakávajte, že veci nakoniec dopadnú dobre. Snažte sa byť optimistami. Nevzdávajte sa.

5. Vychutnajte si úspech. Vnímajte a prežívajte pozitívne emócie. Je to naša baterka psychickej odolnosti.

Nikdy sa nevzdávajte sa. Život je aj napriek náročným situáciám plný radosti, smiechu a úspechu. Verte, že každý z nás dokáže viac, ako sa mu v tej konkrétnej situácii zdá. Takúto optiku vám ponúkam aj v tejto náročnej situácií koronakrízy, ktorú všetci prežívame. Je to výzva, ktorá má potenciál nás posunúť vpred.
Kornélia Ďuríková

Kornélia Ďuríková

 
Je večný optimista. Verí, že školy, deti a mládež sú zdrojom nádeje a budúcnosti. Pracuje ako školský psychológ a vedie poradensko-konzultačnú spoločnosť PSYCHOVIT. Vyštudovala psychológiu a výchovu a vzdelávanie dospelých. Absolvovala certifikované vzdelávanie v oblasti pozitívnej psychológie a vzdelávania. Je členkou Medzinárodnej asociácie pozitívnej psychológie (IPPA). Špecializuje sa na témy mentálneho zdravia, psychickej odolnosti, silných stránok charakteru a na budovanie zdravého prostredia. Aktívne publikuje na portáli eduworld.sk.