fbpx
AntiCOVID: Doba nePLÁNová
RODINA
AntiCOVID: Doba nePLÁNová
Denisa Zlevská
Denisa Zlevská, psychologička a zakladateľka projektu Vzťahovo
11. december 2020
Vianoce klopú na dvere a my máme krásne predstavy o tom, ako by sme ich chceli osláviť. Pomaly sa priberáme k prípravám avšak opäť vnímame ako sa realizácia našich plánov otriasa v základoch. Hrozí lockdown, celoplošné testovanie… Máme zmiešané pocity… Pandémia asi nemá úctu k Vianociam, je to neslušný hosť v našich životoch. Napriek prítomnosti, kedy mnohí pociťujeme, že sa plánovať nedá, je jedným z našich antiCOVID pravidiel pre rodiny výzva k plánovaniu. Ako to teda máme chápať? Skúsim vysvetliť.
Plánovanie ako bezpečný prístav

Zdá sa, že plánovaniu, ako sme ho doposiaľ poznali, odzvonilo na neurčito. To však neznamená, že plánovanie je zakázané, nežiadúce. Opak je pravdou. Plánovanie vnáša do našich životov predvídateľnú štruktúru. Tá je potrebná pre to, aby sme sa vedeli orientovať v tom, čo nás čaká. Štruktúra vytvára bezpečie a ono súvisí s pocitom životnej pohody a psychického zdravia. Bez nej pociťujeme vnútorný chaos a napätie.

Naše plány nám akoby „kreslia“ zmysel života a ukazujú nám, že je na čo sa tešiť, o čo sa usilovať.
Snívanie nie je zakázané ani v čase pandémie

K plánovaniu patrí snívanie. Je akýmsi predskokanom dobrého plánu, ktorý chceme realizovať. Snívanie je vzácny liek pre dušu, ktorá sa zmieta v každodennosti. Jeho sila naberá na intenzite vtedy, ak sa sny ocitajú v našich plánoch a jeho účinok sa násobí ich realizáciou. Škoda by bolo tento liek „v dobe choroby“ odložiť nabok. Snívajme, plánujme, realizujme. Uvedomujme si však to, že nie je možné mať všetko a hneď. Možno nám táto situácia dáva lekciu čakania a odkladania rýchleho okamžitého uspokojenia na neskôr. To však posilňuje našu vôľu, vytrvalosť a robí nás psychicky odolnejšími.

Efektívne plánovanie v krízových časoch

Špecifikom krízového plánovania je zameranie sa na kratšie časové úseky budúcnosti. Je teda efektívnejšie plánovať v rozmedzí dvoch týždňov než na mesiace dopredu. Neoddeliteľnou súčasťou takéhoto plánovania je postoj otvorenosti na zmenu naplánovaného. To nás učí akejsi flexibilite a je prevenciou pred striktným naviazaním sa na plán, ktorý nás koniec koncov môže začať zotročovať. Nezdravé lipnutie na plánoch so sebou prináša pocity sklamania, vlastnej neschopnosti ho udržať či hnevu na tých, ktorých označíme ako vinníkov nezdaru. Je preto rozumnejšie vopred rátať s tým, že s vysokou pravdepodobnosťou k zmene plánov dôjde a my sa budeme musieť prispôsobiť, proaktívne reagovať.

Urobme si záložné plány a buďme otvorení vykročiť na chodníčky, kadiaľ sme ešte nekráčali.
Alternatívy ako prevencia pred sklamaním

Pripraveným šťastie praje – tak sa hovorieva – a v tomto období to platí dvojnásobne. Potrebujeme mať záložné alternatívne plány a byť otvorení vykročiť na chodníčky, kadiaľ sme ešte nekráčali. Predpokladám, že len máloktorí z nás zažil „virtuálne Vianoce“ či „štedrovečernú večeru online“ – to však môžu byť zaujímavé cesty, ako byť spolu a užiť si tie „šťastné a rodinné“. Toto neplánované COVID obdobie tak môže byť príležitosťou zažiť to, čo sme ešte nezažili či vymyslieť niečo, čo ešte nik nevymyslel. Tak, ako si budeme pripravovať vianočné menu, pripravme si aj viacero variant na spoločný program.

Vianoce ako ich nepoznáme

Snívajme smelé vianočné sny a pripravme sa na ich prípadné zmeny tým, že budeme mať vymyslené atraktívne alternatívne plány. Urobme si ich ešte teraz pred Vianocami, aby sme potom vzácny sviatočný čas nemíňali na horekovanie a sťažovanie sa. Ako na to? Skúste sa spoločne ako rodina porozprávať o tom, ako by ste radi prežili sviatky a čo by ste radi robili, keby…

A ak by vám chýbal praktický plánovací pomocník, tak siahnite po tom z našej dielne – on vás povedie na ceste k rodinnému šťastiu a skvelo sa s ním zabavíte.

Autorka: Denisa Zlevská

Autorka: Denisa Zlevská

 
Denisa Zlevská je zakladateľkou a koordinátorkou projektu Vzťahovo a partnerskej hry DUET. Ako psychologička a lektorka sa vo svojej praxi dlhodobo venuje témam medziľudských vzťahov v partnerstvách, manželstvách i rodinách. Založila a riadi poradenské Centrum pre tréning a rozvoj, kde poskytuje poradenstvo pre páry i individuálnych klientov. Jej cieľom je pomáhať rozvíjať vnútorný potenciál človeka, umožniť mu realizovať dôležité zmeny a prežívať život naplno v harmónii so sebou i vo vzťahoch.