fbpx
Prázdninový špeciál: Hry s deťmi do času i nečasu.
RODINA
Prázdninový špeciál: Hry s deťmi do času i nečasu.
Martina Hanušková

Martina Hanušková, psychologička

Denisa Zlevská

Denisa Zlevská, psychologička a zakladateľka projektu Vzťahovo

1. júl 2019

Kto z nás sa niekedy nepousmial nad tým, aké hry si dokážu deti vymyslieť? Niektoré okamžite rozdajú úlohy, iné sú zas kreatívne a z bežných predmetov v domácnosti vyčarujú v priebehu minút dokonalé kulisy. Musím povedať, že pre mňa je hranie sa vždy studnicou veselých zážitkov. Vedeli ste však, že na prvý pohľad banálna hra má pre dieťa a rodiča, ktorý sa do nej zapojí, veľký prínos?

Ak sa hrá celá rodina, vznikajú krásne a veselé zážitky, ktoré jej členov spájajú a vytvárajú silný tím, ktorý spolu drží aj v náročných chvíľach.

Hra dáva deťom možnosť úplne slobodne vyjadriť, čo si myslia a cítia. Hrou preskúmavajú život – rozličné situácie, ktoré zažívajú, ale aj tie, ktoré ich čakajú v budúcnosti. Skúšajú si reálny život spôsobom, ktorý je iba „akože“, bezpečný, nehrozí im teda nijaké nebezpečenstvo.
Učia sa tak mnohým zručnostiam – spolupráci s inými, férovosti, tvorivosti a vymýšľaniu riešení na rozličné situácie. Precvičujú si pozornosť, pamäť, aj svoje schopnosti vyjadriť, čo potrebujú – či už slovami alebo, v prípade mladších detí, gestami. Navyše, prostredníctvom hry deti budujú a posilňujú vzťahy s tými, ktorí sa do hry zapoja. Ak sa hrá celá rodina, vznikajú krásne a veselé zážitky, ktoré jej členov spájajú a vytvárajú silný tím, ktorý spolu drží aj v náročných chvíľach.

Hra dáva deťom možnosť úplne slobodne vyjadriť, čo si myslia a cítia. Hrou preskúmavajú život – rozličné situácie, ktoré zažívajú, ale aj tie, ktoré ich čakajú v budúcnosti.

Hra je výnimočným prostriedkom, ako sa môže dieťa veľa naučiť práve preto, že naňho nekladie veľké požiadavky – nepotrebuje byť špičkovým atlétom, vedieť perfektne čítať, ani byť talentovaným hudobníkom. Hrať sa vie každý.

Práve sme vstúpili do obdobia prázdnin, ktoré sú ideálnym časom na spoločnú hru v rodine. Deti sa vybláznia, dospelí sa vrátia do detských čias a celé rodiny sa spoločne zabavia.

Rozmýšľate, ako sa do hry zapojiť? Akú hru vybrať pre celú rodinu? Žiaden problém!

Pripravili sme pre vás prázdninový špeciál – 30 hier do času i nečasu. Nájdete v ňom hrovú inšpiráciu na ihrisko, do lesa, na chatu i na cesty. Špeciál si stiahnite tu, zoberte so sebou na výlet či dovolenku a vyhrajte sa do sýtosti.

Autorka: Martina Hanušková

Autorka: Martina Hanušková

 
Martina Hanušková Je psychologička venujúca sa problematike výchovy a vzdelávania detí a adolescentov. Zaujíma sa tiež o oblasť medziľudských, najmä partnerských vzťahov a rodiny, ktoré tvoria pevný základ potrebný pre efektívne zvládanie a prekonávanie životných výziev. Momentálne sa vzdeláva v dlhodobom výcvikovom programe v adlerovskom poradenstve. Relaxuje v prírode a pri joge. V projekte Vzťahovo pôsobí ako externá redaktorka.

Autorka: Denisa Zlevská

Autorka: Denisa Zlevská

 
Denisa Zlevská je zakladateľkou a koordinátorkou projektu Vzťahovo a partnerskej hry DUET. Ako psychologička a lektorka sa vo svojej praxi dlhodobo venuje témam medziľudských vzťahov v partnerstvách, manželstvách i rodinách. Založila a riadi poradenské Centrum pre tréning a rozvoj, kde poskytuje poradenstvo pre páry i individuálnych klientov. Jej cieľom je pomáhať rozvíjať vnútorný potenciál človeka, umožniť mu realizovať dôležité zmeny a prežívať život naplno v harmónii so sebou i vo vzťahoch.