fbpx
AntiCOVID: Ako si ustrážiť financie a ustáť finančné zemetrasenie
KAŽDODENNÝ ŽIVOT
AntiCOVID: Ako si ustrážiť financie a ustáť finančné zemetrasenie
Mária Lettrichová
Mária Lettrichová, lektorka a konzultantka
26. november 2020

Pandémia koronavírusu nás všetkých zastihla nepripravených. Len málokto si vedel predstaviť, že nebude môcť chodiť do práce, pretože vláda prikáže zatvoriť aj inak prosperujúce firmy, ktoré majú dosť svojich zákazníkov. Bolo nepredstaviteľné, že sa rodičia budú musieť učiť doma s deťmi, lebo všetky školy budú zatvorené. A už vôbec sme nerátali so scenármi, že ešte včera úspešná firma sa bude musieť zatvoriť a mnohí tak náhle rozšíria rady nezamestnaných.

Ak patríte medzi tých šťastných, ktorí môžu plnohodnotne pracovať z domu a váš príjem aktuálna situácia nijako alebo len minimálne ovplyvnila, odporúčam využiť toto obdobie na tvorbu finančnej rezervy. Ako začať efektívne spravovať svoje rodinné financie si môžete prečítať v našom článku tu: Ako efektívne spravovať financie

Dôslednejší prehľad svojich príjmov a najmä výdavkov však budete potrebovať urobiť najmä vtedy, ak sa váš rodinný príjem znížil alebo v súvislosti so situáciou vo vašej firme či zamestnaní očakávate, že sa vám zníži. Ak sa nachádzate v takejto situácii, je užitočné urobiť si inventúru výdavkov.

Možno zistíte, kam vám zbytočne utekali peniaze, aké užitočné je mať železnú rezervu, alebo že najpodstatnejšie veci sa kúpiť nedajú.

Urobte si poctivú inventúru výdavkov

Určite už sami evidujete, že toky financií sa vplyvom pandémie a súvisiacich opatrení zmenili. Niektoré výdavky sa vám medzičasom znížili – menej chodíte do reštaurácií, kina či divadla, nemej cestujete a výdavky na niektoré voľnočasové aktivity ste tiež obmedzili.

Niektoré výdavky sa naopak mohli zvýšiť a to najmä vtedy, ak ste začali viac variť, dôslednejšie udržiavať hygienu, či starať sa viac o svoje zdravie. Možno vášmu rozpočtu nepomohlo zaháňanie nudy v karanténe bezbrehým online nakupovaním či doháňaním zameškaného.

Rozdeľte si výdavky do troch skupín:

  • Nevyhnutné – tie, ktoré potrebujete pravidelne platiť a ich odklad, či omeškanie by vám spôsobili následné komplikácie – to sú najmä výdavky na bývanie (nájomné, splátka hypoúveru, energie…) a potraviny.
  • Štandardné – pomáhajú vám udržať si životný štandard a neradi by ste sa ich vzdali, ale v prípade potreby to viete urobiť – napríklad kúpa nového oblečenia, výdavky súvisiace s hobby, tvorba dlhodobej rezervy na konkrétne účely a pod.
  • Nadštandardné – sem s najväčšou pravdepodobnosťou zaradíte tie výdavky, na ktoré dnes už nemáte dostatok peňazí alebo sú kvôli aktuálnym obmedzeniam úplne nedostupné
    napríklad zahraničné dovolenky, nové zariadenie do bytu, elektronika, reštaurácie, kaderníctvo, kozmetika, či iné služby.

Ak vašim zníženým príjmom viete pokryť výdavky nevyhnutné a štandardné, mali by ste byť schopní toto prechodné obdobie zvládnuť bez vážnejších následkov.

Vyhodnotenie výsledkov a správa financií

Ak vašim zníženým príjmom viete pokryť výdavky nevyhnutné a štandardné, mali by ste byť schopní toto prechodné obdobie zvládnuť bez vážnejších následkov. Svoje výdavky však sledujte a ešte dôkladnejšie ako kedykoľvek predtým ich strážte. Všetko, čo vám zostane, odložte na sporiaci účet – peniaze tam nie sú viazané, ale nemáte ich voľne dostupné na bežné míňanie.

Ak ste v situácii, že pokles vášho príjmu nepostačuje ani na vykrytie nevyhnutných výdavkov, odporúčam poradiť sa s prevereným finančným sprostredkovateľom a spoločne nájsť riešenia najvhodnejšie pre vás.

Tu je zopár všeobecných rád, ktoré by vám mohli byt užitočné:

  • Najprv využite všetky vlastné rezervy, ktoré sú likvidné (bežný účet, sporiaci účet, vkladná knižka a pod.) a ak sa vám podarí a bude to nevyhnutné aj tie menej likvidné (stavebné sporenie, finančné aktíva, pozemky a pod.).
  • Dočasne zastavte všetky sporenia a tvorby rezerv na horšie časy a konkrétne ciele. (Pozn.: nezabudnite ich znovu obnoviť, keď sa vaša situácia zlepší.)
  • Optimalizujte svoje úvery – ak máte okrem hypotéky aj iné úvery a máte možnosť, spojte úvery do jedného, aby ste si znížili mesačnú splátku. Požiadajte svoju banku o prehodnotenie – zníženie úrokovej sadzby a ak je situácia naozaj vážna aj o odklad splátok hypoúveru, ktorý v rámci pandemickej situácie banky umožňujú po dohode s vládou.
  • Urobte revíziu pravidelných platieb, ktoré nevyhnutne nepotrebujete, ako napríklad poplatky za TV, rôzne platené služby (napr.: Netflix, mobilné aplikácie), mobilné paušály a pod.
  • Pokúste sa ušetriť na strave – nakupujte len potraviny, ktoré spotrebujete, viacej varte doma a menej využívajte donáškové služby.
  • Nerobte si nové dlhy – neberte žiadne nové úvery, najmä nie tie s vysokými úrokmi ako sú spotrebný úver, kreditná karta, úvery od nebankoviek.
Popri optimalizácii výdavkov je vhodné pozrieť sa aj na stranu príjmov. Ak napríklad pracujete v cestovnom ruchu, gastronómii či hotelierstve, návrat vašich príjmov na predkrízovú úroveň môže byť ohrozený alebo trvať príliš dlho. Začnite uvažovať o rekvalifikácii, ďalšom vzdelávaní, či naberaní nových zručností, aby ste boli konkurencieschopnejší na trhu práce. Alebo uvažujte nad hľadaním podnikateľských príležitostí či dočasne nad prácou popri aktuálnom zamestnaní. Možností je všade dosť, keď opustíte zabehané pracovné stereotypy a svoju zónu komfortu.

Čo na záver?

Myslite na to, že aj táto výnimočná situácia sa raz skončí a je len na nás, či to využijeme ako príležitosť niečo nové sa naučiť. Možno zistíte, kam vám zbytočne utekali peniaze, aké užitočné je mať železnú rezervu, alebo že najpodstatnejšie veci sa kúpiť nedajú.

Prajem vám k tomu veľa síl, odhodlania a podpory od tých, na ktorých vám najviac záleží.

Autorka: Mária Lettrichová

Autorka: Mária Lettrichová

 
Mária Lettrichová je spolumajiteľkou maklérskej spoločnosti Perspective Group, s.r.o. V oblasti finančného sprostredkovania pôsobí od roku 2005. Pri práci s klientmi sa opiera nie len o vedomosti zo štúdia na Ekonomickej univerzite, ale najmä o dlhodobé skúsenosti z pôsobenia na finančnom trhu. Ku každému klientovi pristupuje individuálne s ohľadom na jeho špecifické potreby, možnosti a ciele. Snaží sa mu odporučiť také riešenie jeho finančnej situácie, aké by zrealizovala sama sebe v jeho situácii. V projekte Vzťahovo sa venuje témam správy financií v manželstve a rodine.

Zrkadlo každodennosti: O čom vypovedajú peniaze vo vzťahu?

KAŽDODENNÝ ŽIVOT

Zrkadlo každodennosti: O čom vypovedajú peniaze vo vzťahu?